Publiserte artikler

Kvalifiseringssystem for OL 2024 vedtatt

Blir det sandvolleyball ved foten av Eiffeltårnet i 2024? Foto: FIVB

Den internasjonale olympiske komiteen, IOC, har vedtatt kvalifiseringssystemene for volleyball og sandvolleyball til OL i Paris i 2024. I OL deltar 12 lag i hver klasse i volleyball. Arrangørlandet Frankrike er sikret en av disse plassene. Seks lag kommer til gjennom tre kvalifiseringsturneringer som skal holdes i september-oktober 2023. De 24 beste rankede lagene i hver klasse fordeles med åtte lag i hver turnering. De to beste lagene i hver turnering går så til OL. De siste fem lagene finnes i det VNL i 2024 avsluttes. De fem beste lagene på verdensrankingen som ikke alt er kvalifisert, går til OL etter følgende regel:
1. Lag fra kontinent som ikke allerede har plass.
2. Topplag som ikke alt er kvalifisert.

Siden Norge for tiden har rank 50 (kvinner) og 58 (menn), er det tvilsomt om det blir norsk volleyballdeltakelse i Paris.

I sandvolleyball skal 24 lag i hver klasse delta i turneringen. Forhåndskvalifisert er arrangørene og vinnerne av VM i 2023. Ellers gjelder følgende uttakskriterier:
1. De 17 høyest rankede lagene på OL-rankingen i perioden 1. januar 2023-10. juni 2024.
2. Fem vinnerlag fra kontinetal kvalifisering, der finalen spilles i 13.-23. juni 2024.

Det er å merke seg at det er landet som får plass, ikke selve laget som kvalifiserer seg. Og hvert land kan bare ha med maksimalt to lag.

IOC har også endret formatet på gjennomføringen av volleyballturneringen i 2024. I stedet for å dele de tolv lagene i to puljer, skal det nå bli tre puljer med fire lag. Disse spiller alle mot alle, og de to beste i hver pulje, samt de to beste treerne går til kvartfinaler.

Sandvolleyballturneringen spilles som i Tokyo 2020.

Du kan lese meldingen fra FIVB her.

Legg igjen en kommentar