Publiserte artikler

Karpol i Guinness rekordbok

Nikolai Karpol. Foto: Volleyball Advisors

Den russiske volleyballtreneren Nikolai Karpol er på vei inn i Guinness verdensrekordbok. Han er nemlig nå den treneren som har har ledet samme lag lengst. I 1969 startet han som trener for kvinnelaget til Uralochka-NTMK Ekaterinburg, og når han nå 82 år gammel går i gang på nytt, har han sammenhengende trent dem i 51 sesonger.

For de litt eldre er han nok mest kjent fra tiden da han trente landslagene til Sovjet og Russland. Med disse landslagene har han tatt to OL-gull, i 1980 og 1988 (OL i 1984 boykottet Sovjet). Noen husker kanskje Karpol fra seansene i time out i finalen i 1988 mot Peru. Laget lå under 0-2 i sett og 6-12 i tredje (den gang gikk settene til 15 med poeng bare på egen serve). Hårføneren ga resultat, Sovjet snudde kampen og vant finalen. I temperament ligner nok Karpol mye på en annen kjent russer, nemlig Jevgenij Trefilov, treneren for Russlands kvinnehåndballandslag.

Ellers har Karpol og landslagene vunnet blant annet ett VM-gull og 7 EM-gull, i tillegg til en hel del andre titler. Med klubblaget Uralochka har han vunnet 25 sovjetiske/russiske mesterskap. I 2009 ble Karpol valgt inn i volleyballens Hall of Fame i Holyoke i USA. Volleyvekst har en artikkel om Karpol, du kan lese den her.

Den som hadde verdensrekorden i antall år som trener for samme lag, var Connie Mack, egentlig Cornelius McGillicuddy. Han trente baseballaget Philadelphia Athletics fra 1901 til 1950.

Presidenten i det russiske volleyballforbundet, Stanislav Shevchenko, vil nå sende en søknad til Guinness.

Legg igjen en kommentar