Publiserte artikler

Mennenes VNL startet

Brasil viser god form. Foto: FIVB

Volleynytts redaksjon var i helgen sendt til Katowice for å følge den ene puljen i mennenes Volleyball Nations League (VNL) på nært hold. Dette var puljen med Australia, Brasil, Polen og USA. Erfaringen ble at mens to av lagene, Brasil og Polen, stilte bortimot fulle mannskap i forhold til det lagene stilte med i VM i høst, var det mye nytt i lagene til Australia og USA. Og det var også tydelig at lagene var i en testfase, for ingen av dem hadde samme lag på banen fra kamp til kamp.

Brasil er nok laget med størst potensiale. De manglet begge oppleggerne, Bruno og William, fra VM. Førsteopplegger denne gangen var Leandro, med Thiago som andrevalg. Leandro legger godt, men blir en svakhet i blokk med sine 185 cm og maks. rekkevidde på 319 cm. Andrevalget på diagonal, Evandro, manglet også. I stedet var debutanten Alan med. På plussiden kan vi notere at Lucarelli, som var ute med skade i VM, er tilbake. Og cubanskfødte Leal hadde sine første kamper for sitt nye landslag. Brasil gikk ubeseiret gjennom puljen, men måtte slite uventet mye med Australia. Dette var Leals første kamp, og han viste både i denne kampen og den neste, at han sliter i servemottak mot gode flakkeserver. Han viste også på andre måter at han ikke var helt inne i Brasils spill, og oppleggerne slet også med å legge høyt nok til ham. Brasil stilte også uten sin faste trener, Renan dal Zotto. FIVB har gitt ham fire kampers karantene etter at han med vilje sendte en ball inn på banen i en VM-kamp sist høst. Erstatter var assistenttreneren Marcelo Fronckowiak.

Polen manglet VMs MVP, diagonalspiller Kurek. Ellers var nesten alle verdensmesterne på plass. Det betydde at Konarski var forfremmet til førstevalg på diagonalen, mens Andreas Takvams lagkamerat i Friedrichshafen, Boladz, fikk sine første kamper for Polen. Som vanlig byttet trener Heynen flittig på laget, noe som gjerne skapte mer usikkerhet enn ro og rytme. De måtte slite veldig for å slå USAs unge mannskap 3-2, og selv om de vant første sett i den avsluttende kampen mot Brasil, hadde Brasil stort sett kontroll.

USA kom med et ungt og relativt urutinert lag. Opplegger Christenson manglet, i stedet hadde laget med tre, Kawika Shoji, Joshua Tuaniga og Micah Ma’a, den siste spilte forøvrig kant i den avsluttende kampen. Kampene viste at bak Anderson og Patch, sliter USA med å få fram gode nok diagonalspillere. Ensing og Russell gjør for mye feil og mangler punch i avgjørende øyeblikk. Interessant er at tredjeoppleggeren Ma’a spilte som kant siste dag, og at en kant som spilte kamper i VM, Langlois, aldri slapp på banen. Interessant ellers at tre av spillerne på USA ble skolemestere med Bjarne Huus i fjor: Ensing, Tuaniga og Defalco, den siste en lovende kantspiller.

Australias nye trener, Mark Lebedew, har fornyet mannskapet sitt. Opplegger Peacock og libero Perry er veteraner. De har fått en interessant opplegger på 205 cm, Dosanjh. Selv om laget kjempet godt og viste stort humør og vilje, er laget foreløpig for uferdig til å hamle opp med de beste, bortsett fra i enkelte sett.

Kampene i Katowice viste ellers ikke så mye nytt teknisk eller taktisk. Men ting skjer på et veldig høyt nivå. Spillerne har svært god rekkevidde og behersker de fleste teknikker.

Etter en helg med VNL-kamper, står tre lag uten tap. I tillegg til Brasil, er det Frankrike og Iran. Til helgen er det nye puljer og nye kamper. VNLs hjemmeside er her.

Legg igjen en kommentar