Publiserte artikler

Ingen VM-sensasjon

Den relativt landslagsferske midtspilleren Taylor Averill (19) spite hele kampen for USA. Foto: FIVB

Det kom ingen store overraskelser i de ti kampene som ble spilt i verdensmesterskapet for menn i går. En liten overraskelse var det kanskje at fjorårets afrikanske mester Tunisia måtte gi tapt 0-3 (20-25, 26-28, 21-25) for bronsevinneren Kamerun i pulje C. Men bortsett fra et og annet sett-tap, gikk kampene som forventet.

Pulje A
Slovenia er et lag med mange sterke spillere, der de fleste spiller utenfor landets grenser, med Modenaspiller Tine Urnaut som den mest meritterte, og får de spillet til å gli kan de blande seg helt i puljetoppen. Rett før VM ble de bare slått av USA i en turnering i Ljubljana, mens de slo Canada og Iran. Likevel ga de bort første sett mot Den Dominikanske Republikk. Men da de først våknet, var det ingen tvil om hvor seieren ville gå. 3-1 (22-25, 25-13, 25-13, 25-17) til Slovenia.

Belgia og Argentina er to av lagene som er ventet å gå videre til andre runde fra denne puljen. Belgia skaffet seg et godt utgangspunkt for en god plassering ved å vinne 3-1 (25-19, 25-19, 22-25, 25-19), der spesielt Belgias blokkspill ga framgang. Sju blokkpoeng alene på Simon Van De Voorde.

Pulje B
Som ventet hadde en av medaljefavorittene, Frankrike, små problemer med å slå Kina 3-0 (25-20, 25-21, 25-17). En av usikkerhetene på forhånd gjaldt Frankrikes kantspiller Earwin Ngapeth, som fikk en strekkskade i magen for noen dager siden, og det var uklart om han vill rekke VM. Han var imidlertid med fra start og ble ikke spart før mot slutten av kampen.

I puljens andre kamp slo Canada Nederland for første gang i en VM-kamp. Og de hadde heller ikke store problemer med å hente hjem seieren. De var det klart beste laget og vant 3-0 (25-15, 25-23, 25-18).

Brasil har ikke fått med den viktige kantspilleren Lucarelli til VM, han er fortsatt ikke klar etter å ha røket akilles. Heller ikke Mauricio er klar etter kneskaden han fikk i VNL-sluttspillet. Likevel gikk det greit å slå afrikatoer Egypt 3-0 (25-17, 25-22, 25-20) i en kant der unge Kadu ble testet på kant.

Pulje C
Russland er trolig den største gullfavoritten til årets VM. Siden de vant årets VNL tidligere i sommer, har de byttet begge oppleggerne og hentet inn de erfarne Butko og Grankin. I går møtte de et sterkt Australia, likevel ingen store problemer med å vinne 3-0 (25-21, 25-20, 25-16), så favorittstempelet er ikke svekket.

I denne puljen fikk vi den eneste kampen som gikk til tie break. USA og Serbia spilte dagens beste kamp og viste begge at Russland ikke kan regne med å gå gjennom puljen uten kamp. Når Serbia spiller på topp er de uhyre vanskelige å slå. Dessverre lar de seg presse til å gjøre unødvendige feil, og ustabiliteten er deres største svakhet. USA kan også vise svakheter, spesielt på oppleggerplass, men viste styrke ved å komme tilbake etter å ha ligget under i sett to ganger. Den langvarige kampen ble til slutt vunnet av USA 3-2 (15-25, 25-14, 21-25, 25-20, 15-9).

Den siste kampen i puljen var som tidligere nevnt Kamerun-Tunisia.

Pulje D
Irans solide lag hadde små problemer mot Puerto Rico og vant 3-0 (25-19, 25-14, 25-18).

Polen burde i utgangspunktet ikke ha store problemer med et ungt Cuba. Men de greide likevel å gi bort et sett før de vant 3-1 (25-18, 25-19, 21-25, 25-14).

Kamper i dag

I dag er mesterskapet i rute med åtte puljekamper hver dag til og med tirsdag 18. september. Oppsettet i dag ser slik ut:
Pulje A
Kl. 17:00 Den Dominikanske Republikk – Japan
Kl. 21:15 Italia – Belgia
Pulje B
Kl. 16:00 Egypt – Canada
Kl. 19:30 Brasil – Frankrike
Pulje C
Kl. 17:00 Australia – USA
Kl. 20:30 Kamerun – Serbia
Pulje D
Kl. 16:00 Puerto Rico – Polen
Kl. 19:40 Iran – Bulgaria

Det ligger an til noen spennende oppgjør i dag, for eksempel Brasil-Frankrike, Iran-Bulgaria og Italia-Belgia. Og kanskje kan Australia stikke kjepper i hjulene for et slitent USA.

Du kan se alle VM-kampene, menn og kvinner, direkte eller i ettertid, mot å betale 20 dollar totalt her. VMs hjemmeside er her.

Legg igjen en kommentar