Publiserte artikler

Inntrykk etter VNL-sluttspillet

Vil Russland juble for VM-gull også? Fotoo: FIVB

Den aller første versjonen av Volleyball Nations League er nå fullført, og den viser at hos mennene holder de beste lagene et ekstremt høyt nivå. Spesielt Russland har imponert i sluttspillet i Frankrike. Tidligere har de kunnet oppvise svakheter i servemottaket og i forsvarsspillet, men heller ikke der ligger de særlig etter de beste. Fem av seks kjører imponerende hoppserver, bare midtspiller Volvich flakkserver, den er til gjengjeld kanskje den mest fryktete i verden. Og når motstanderne skal angripe, kan de så å si alltid regne med å møte en vegg med to eller tre store spillere. Angrepsmessig er det nok ikke det laget som kjører høyest tempo, men også her har det skjedd en utvikling.

Så at russerne gir lave odds i VM, må vi regne med. Stallen kan nok styrkes til VM, men ikke mange av starterne blir byttet. Men også de andre lagene som har deltatt i sluttspillet, må regnes som kandidater til en VM-tittel. Polen kanskje minst. Selv om de henter inn tre spillere som fikk hvile nå, tror vi ikke de har gode nok oppleggere til å avgjøre et verdensmesterskap. Da har vi mer tro på USA, som til dels kan mestre Russlands fysikk, og som til dels kan spille bedre forsvar.

Brasil må alltid regnes med, men da må de få tilbake noen av de tre beste kantene som nå er ute med skade: Lucarelli, Mauricio og Lipe. Og Serbia har på mange måter det som trengs, men det virker som om laget ikke alltid henger sammen. Og de er avhengige av at opplegger Jovovic er stabil.

Og så har vi Frankrike, som har ligget i toppen i mange år og var i finalen denne gangen. De er ikke et fysisk lag og er helt avhengige av at servemottak og forsvarsspillet sitter. Gjør det det og alle på laget bidrar, kan også dette laget aspirere til VM-medalje.

Av lagene som ikke kom til VNL-sluttspillet, er det vel Italia og Canada som kan lage litt uro i toppen, Italia spesielt siden de skal spille på hjemmebane.

FIVB har ellers tatt store grep for å gjøre presentasjonen av VNL så strømlinjeformet som mulig. Dødpunkter skal utfylles med musikk, leker og presanger. Alle handlinger blir vist om igjen på storskjerm. Har det vært en spesielt god serve, smash eller blokk, kommer det spesiell musikk og publikum skal gjenta tegn for de forskjellige handlingene. Ved en spesiell god spillsekvens, blir dommeren stoppet fra å blåse for serve, og hele sekvensen vist på skjermen. Og alle handlinger som er «challenged», blir selvsagt vist.

Kamera er det nemlig over alt: på begge nettstolpene, på dommerens hode, over alle linjene (for challenge), samt alle de vanlige. Nytt denne gangen var et kamera inne i toppbåndet på nettet, midt på nettet. Om dette var så interessant, kan vel diskuteres, men av og til var det replay av en midtspiller som dukket opp, vill i blikket.

Vi la også merke til en del komprimering av tiden lagene er på banen før kampstart. En halv time før kampen kom de inn gjennom en egen portal, ett og ett lag, mellom rekker av balltrillere og andre funksjonærer. Lagene stilte på hver sin baklinje før de gikk fram til nettet og hilste på motparten. Deretter var det litt lett oppvarming før de slo litt to og to. Så begynte nettoppvarming (kapteinene hadde i mellomtiden blitt tatt til side og foretatt trekning sammen med dommerne, vist på skjerm etterpå). Etter serving, gikk lagene til benken, kom inn igjen på linje, og nasjonalsangene ble spilt. Deretter ut mens dommerne ble presentert. Da var det tid for å rope inn en og en spiller på startoppstillingen, samt trener. Alt dette skjedde i mørk hall, bare med spotlys. Og så kunne kampen begynne.

At FIVB har lagt en plan for hvordan volleyball skal presenteres best mulig, er helt klart. Les hva FIVB skriver her.

Og det internasjonale forbundet har ellers vedtatt at sluttspillet i VNL skal foregå i USA de tre kommende sesongene, se World of Volley her.

Legg igjen en kommentar