Publiserte artikler

Europamesterne utslått

Tsjekkia har slått ut Frankrike. Foto: CEV

Playoffkampene i europamesterskapet i volleyball ga to overraskelser i går. Den største var at de regjerende europamesterne fra Frankrike ble slått av Tsjekkia med 3-1 (25-21, 21-15, 25-21, 25-20). Frankrike har riktig nok slitt litt i treningskampene før mesterskapet i Polen, blant annet fordi stjernen Ngapeth var i rehabilitering. Men med ham tilbake på laget, var Frankrike med i favorittsjiktet til en ny tittel. Andreas Takvams tidligere lagkamerat i Friedrichshafen, Michal Finger, var sterkt bidragende til at et godt tsjekkisk kollektiv slo Frankrike, der spillerne ikke som i sine gode stunder jobbet sammen.

Kampen Tsjekkia-Frankrike gikk i Katowice. I Kraków ble en annen puljetoer slått ut av en puljetreer. Og her var det de regjerende verdensmesterne fra Polen som måtte dele skjebne med Frankrike. Slovenia viste seg som et jevnere og bedre lag enn Polen og vant greit 3-0 (25-21, 25-21, 25-19). Det er mye som tyder på at Polen har holdt for lenge på de gjenværende verdensmesterne på laget. Og med den enorme volleyballkulturen som er i Polen, er det overraskende at de ikke har fått fram flere talenter. De høye midtspillerne Bieniek (210 cm) og Lemanski (217 cm) er ikke nok til at lagets totale kvalitet heves, og spesielt Lemanski får problemer når det er høyt tempo, som Slovenia ofte kunne kjøre i denne kampen. Slovenia viste seg å være godt besatt på alle plasser, og selv om stjernen Gasparini ikke hadde en av sine beste dager, viste Vincic, Urnaut, Sket, Pajenk, Kozamernik og libero Kovacic at EM-sølvet i 2015 ikke var noen tilfeldighet. Men Russland i kvartfinalen kan kanskje bli tøffeste laget.

De to andre playoffkampene ga resultat som ventet. I Kraków yppet Finland seg i første sett mot Bulgaria og vant dette etter god serving og effektive angrep. De spilte også jevnt med motstanderne til langt ut i andre sett, men så tok det slutt. Servene satt ikke lenger, og i angrep forsvant kraft og besluttsomhet. I de to neste ble laget overkjørt, så finnene må ta til takke med niendeplass, mens Bulgaria skal spille kvartfinale mot Serbia. Men Finland har et generasjonsskifte på gang, så vi kan nok vente mer fra den kanten. Bulgarias seierssifre ble 23-25, 25-21, 25-11, 25-12.

I Katowice slo som ventet Italia Tyrkia. Resultatet ble 3-0, men i det siste settet måtte Italia slite for å vinne. Sifrene ble 25-16, 25-17, 31-29.

I dag er det så klart for de fire puljevinnerne å komme tilbake til mesterskapet og kjempe mot en av playoffvinnerne. For polakkene er det selvsagt en stor skuffelse at Polen ikke lenger er med. Det spørs hvor mange av de 8.600 som var der i går som kommer tilbake i dag og kan synge Yellow Submarine og de andre allsangene med Polska i som stadig vekk kjøres. Men det er selvsagt mektig når det store koret stemmer i den polske nasjonalsangen a capella ved kampstart. Men nå er det altså andre lag som må håpe på publikumstøtten, og til semifinalene kommer det også mange volleyballinteresserte fra andre land.

Disse kvartfinalene går i dag:
I Kraków
Kl. 17:30 Russland – Slovenia
Kl. 20:30 Serbia – Bulgaria
I Katowice
Kl. 17:30 Tyskland – Tsjekkia
Kl. 20:30 Belgia – Italia

Resultatene ser du her. Og kampene kan du se streamet, sjekk f.eks. her.

Legg igjen en kommentar