Publiserte artikler

Spennende WL-semifinaler

Wallace, nr. 4, ble toppscorer mot Frankrike. Foto: FIVB

Tauron Arena i Krakow var heller ikke i går i nærheten av å være fullsatt da semifinalene i World League ble spilt. Kanskje ikke overraskende med tanke på høye billettpriser og Polen ute av kampen om medaljene. Men de knapt 4.000 tilskuerne laget likevel god stemning, og de fikk også se to spennende og til dels velspilte finaler. Første kamp var mellom fjorårets sølvvinner, Serbia, et lag som aldri har vunnet World League, og et lag som har vunnet hele åtte ganger, riktignok kom det siste så langt tilbake som i 2000, Italia. Lagene startet med oppstillinger som ventet. Hos Serbia med opplegger Jovovic, diagonal Luburic, kantene Ivovic og Kovacevic, Lisinac og Podrascanin i midten, samt libero Majstorovic. Italias startoppstilling besto av Gianelli-Zaytsev, Juantorena-Lanza, Birarelli-Buti og Colaci som mottakende libero, Rossini etter hvert i forsvar.

Lagene spilte jevnt til andre tekniske time out. Da rykket Serbia etter godt overgangsspill, og fikk en ledelse på hele 22-17. Italia gjorde da et oppleggerbytte, Sottile kom inn for Gianelli, som ikke hadde noen god dag. Sottiles flakkeserver skapte problem for Serbia. De begynte å gjøre angrepsfeil og plutselig sto det 22-22. Og etter to side out, en blokk og et overgangsangrep, hadde Italia plutselig tatt settet. Gianelli kom tilbake til det andre settet, men han greide fortsatt ikke legge høyt nok til Juantorena og Zaytsev. Stankovic byttet på midtplass med Podrascanin, og Serbia førte etter hvert. Italia bet seg imidlertid fast og kom seg foran til 21-19. Da kom Luburic på serve, og han ga seg ikke før han avsluttet settet. Det tredje settet hadde mye den samme utviklingen. Serbia førte til dels stort, men Italia kom seg forbi på slutten, bare for å gi bort settet på en roteball og en angrepsfeil. Til det fjerde settet hadde Italia endelig sett at de måtte ta ut Gianelli, så Sottile startet, i tillegg kom Piano inn for Buti. Dette ga uttelling, Italia førte hele veien og vant lett. Dermed skulle avgjørelsen falle i det korte femtesettet. Og her var det Serbia som viste seg å ha de sterkeste nervene. Etter at de vant en viktig ekstraball til 8-7 før sidebytte, beholdt de overtaket. Zaytsev gjorde flere feil, og Vettori, som var kommet inn i stedet, avsluttet kampen med en servefeil. Dermed spiller Serbia dagens finale etter 23-25, 25-21, 25-23, 18-25, 15-11. Det var i og for seg ingen fullstendig velspilt kamp. Til det var det litt for mange feil. Men det var også mange artige situasjoner og godt spill innimellom. Ivovic hos Serbia var mest imponerende med 15 angrepspoeng på 23 forsøk.  Kantspilleren på 194 cm vet å bruke rekkevidden sin på 365.

Dagens andre semifinale gikk mellom laget med flest seire i World League (9), og også det eneste laget som i tillegg til Italia har deltatt alle 27 ganger World League har vært arrangert, nemlig Brasil, og fjorårsvinner Frankrike. Begge lagene stilte med sine forventede førsteoppstillinger. Brail: Bruno-Wallace, Mauricio-Lucarelli, Souza-Lucas og Sergio. Frankrike: Toniutti-Rouzier, Ngapeth-Marechal, Le Roux-Le Goff og Grebennikov. I det første settet hang Frankrike aldri med. I tillegg til at Toniutti fikk en liten overtrakk som han hentet seg fra, byttet Frankrike begge kantene i et forsøk på å bremse nederlaget. Til andre settet kom Clevenot inn for Marechal, senere ble han byttet med Lyneel. Frankrike begynte nå å komme i gang med forsvarsspillet de er berømte for. De gikk opp i 13-7-ledelse før det stoppet opp. Brasil blokket godt, og de kan også spille forsvar. Brasil kjempet seg opp i ledelse 20-19, før en fransk blokk, et ess og resten side out ga Frankrike settet. I det tredje settet begynte så den virkelige underholdningen. Begge lagene spilte fantastisk. Souza skadet seg på egen serve(!) og ble erstattet med Eder, som skulle vise seg å spille en viktig rolle i det fjerde settet. Dette ledet Frankrike, som tapte det tredje knepent, opp til 16-10. Da gikk Eder på serve, og der ble han stående til det sto 20-16 til Brasil. Etter det kom Frankrike til hektene, utlignet, og det ble stillingskrig med flere sett- og matchballer, før en angrepsfeil til slutt ga seier til Brasil. Settsifrene i denne intense kampen ble 25-16, 23-25, 28-26, 33-31. Vi fikk ellers se litt av Brasils eventuelle svakkhet i kampen. De mangler en god servemottaker i tillegg til Sergio. Blant annet slet både Lucarelli og Mauricio mye mot flakkeserver. Kanskje Murilo, som fortsatt satt på tribunen, kan ordne denne delen til OL.

I dag er det bronsefinale mellom Italia og Frankrike kl. 17:30, Serbia og Brasil spiller finale kl. 20:30. Flere opplysninger her, streaming her.

Legg igjen en kommentar