Publiserte artikler

De norske proffene

Mari Aase Hole i angrep. Foto: Beziers

De norske utøverne som spiller profesjonelt i Europa er i de fleste tilfellene i gang med sluttspill. Bare i Frankrike, der Mari Aase Hole tjener til levebrødet i Bézier, holder de fremdeles på med grunnserien. Det gjenstår to runder av de i alt 22 som de 12 lagene i serien skal spille. Den siste runden går langfredag, og deretter starter sluttspillet med kvartfinaler for de åtte beste lagene. Bézier ligger i øyeblikket på fjerdeplass, og om de beholder den plasseringen ved serieslutt, møter de nr. 5 i best av tre kamper. Semifinalene spilles også best av tre, mens finalen er kun en kamp som spilles i Paris 9. mai. Mari gjør det sterkt i Frankrike, hun er lagets beste angriper og servemottaker.

Den andre norske kvinnen som spiller i Europa, er Julie Heile Mikaelsen. Hun spiller i danske Brøndby, og laget hennes gikk til topps i grunnserien. Det førte til at de gikk rett til semifinalen i sluttspillet. I semifinalen, som spilles best av fem kamper, det samme som finalen, møter Brøndby Holte. Etter at Brøndby vant den første kampen hjemme 3-0, ble det 3-2 til Holte i den neste. Dermed blir det minst fire kamper på Julie, som er en av lagets viktigste spillere fra sin diagonalplass.

Fire norske menn prøver lykken i Europa. Alle spiller mer og mindre fast, og tre av dem er sentrale på laget. Bare Andreas Takvam i Effektor Kielce i Polen har slitt med å ta tilbake plassen i startoppstillingen som han mistet da han fikk en ryggskade. Men nå er han skadefri og spiller mer og mer som fast midtspiller. Etter at Kielce ble nr. 12 i grunnserien, har de spilt to sluttspillrunder. Den første gjorde at de slapp å spille om å unngå nedrykk og i stedet spille om plassene 5-12. I den neste runden tapte de sammenlagt i best av to kamper, noe som førte til at de nå skal spille om plassene 9-12.

Jonas Kvalen spiller på et lag i Belgia som sliter med en svært minimert spillerstall. I de aller fleste kampene denne sesongen har VC Argex Duvel Puurs bare greid å stille ni spillere. Muligens har dette ført til for stor belastning på Jonas, etter som han som diagonalspiller har fått enormt angrepsansvar og er toppscorer i de fleste kampene. Men de to siste kampene har han måttet stå over på grunn av en ankel som har laget problemer. Etter å ha blitt nr. 7 i grunnserien blant de 10 lagene som deltar, spiller nå Puurs et nedre sluttspill med fire lag. Etter fire av seks kamper er de nr. 2.

Mathias Loftesnes og VK Karlovarsko, Tsjekkia, starter sluttspillet i dag med Mathias som viktig brikke på kant. Det nyetablerte laget overrasket i serien med å bli nr. 3, så de vil bli tatt på fullt alvor heretter. I kvartfinalen møter de laget som ble nr. 6, ČZU Praha, i best av fem kamper.

Lars Fredrik Tvinde holder på med sluttspill på Kypros, der han er etablert på kant i Pafiakos Syllogos. Etter fjerdeplass i grunnserien, spiller de fire beste lagene sluttspill, og det ser ut til at Lars Fredrik og Pafiakos vil beholde denne plasseringen.

Vi kan også nevne at de to norske trenerne som leder det polske kvinnelaget Impel Wrocław, Tore Aleksandersen med assistent Martin Wathne Frydnes, starter sluttspillet lørdag. Etter at de ble nr. 4 i grunnserien, skal de spille kvartfinaler mot BKS Bielsko-Biała, som ble nr. 5. Det spilles best av to kamper i kvartfinalen.

Vi har også en nordmann som assisterer Haruya Indo i Sakai Blazers i Japan, Sigurd van Dijk Festøy, men vi vet ikke helt hvordan laget ligger an i øyeblikket.

Kommentarer (1)