Publiserte artikler

Tendenser

Facundo Conte t.v. kan være eksempel på den tekniske kantspilleren. En annen, Taylor Sander t.h. Foto: FIVB

Den argentinske topptreneren Daniel Castellani har kommet med noen tanker etter mennenes VM i Polen som er brakt videre i World of Volley. På grunnlag av tall fra DataVolley og de kampene han har sett live og på TV, har han trukket følgende konklusjoner, kort oppsummert:

1. To fullstendige servemottakere
For bare få år siden besto de beste landslagene av fysisk høye og sterke spilllere som var bedre i angrep enn i andre momenter av spillet. Noen ganger kunne trenere ha to diagonalspillere på banen samtidig for å få mer angreps- og servestyrke på bekostning av servemottaket. Det ble tatt større sjanser i angrep enn i forsvar med håp om å vinne. Evnen til mottak og forsvar ble ikke vurdert som det primære.
Det ser ut til at dette har endret seg under VM i Polen. Ser vi på de åtte beste lagene i VM, var den generelle tendensen å spille med to klare mottakere. Han nevner som eksempel Brasil, der Murilo nærmest fungerte som libero nr. 2, etter som han nesten aldri angrep. Følgelig ble mottak og forsvar i større grad prioritert, noe som igjen gjorde at spillerne ikke nødvendigvis var så høye, sjelden over 200 cm. Men om de ikke er høye, har de større evner i mottak, forsvar og teknisk utførte angrep.
2. Flere kan spille forsvar
Generelt har spillerne begynt å plukke flere baller i forsvar. Alle forsøker å holde ballen i spill, så å bremse ballen i blokk er viktig. Og baller som er vanskelige å angripe på, blir enten slått rolig i blokk for å spilles videre på, eller de dippes eller på annen måte slås vanskelig til motstanderen i stedet for å risikere å gjøre feil.
3. Færre angrepsfeil
I samsvar til punktet foran, gikk antall direkte angrepsfeil ned. Spillerne stolte i større grad på egen angrepsoppdekning, følgelig gikk antall direkte nedblokkinger ned.
4. Suksess med flakkeserve
Suksessen hoppserven har i forhold til flakkeserve er mye lavere nå. Og antall spillere som server flakkeserve er mye høyere enn før. Fra VM kunne vi se at flakkeserven var blitt et virkelig våpen, og det ble satset hardt på flakkeserven med det resultatet at det også ble flere feilserver. Trenerne får dermed stor innvirkning i forhold til hvordan de skal legge opp servetaktikken mot den aktuelle motstanderen og i den aktuelle kampsituasjonen. (For egen del kan vi også nevne at flere av spillerne behersker begge servetypene, og de forsøker å ikke vise i tilløpet hvilken serve de har tenkt å benytte.)
Konklusjon
Castellani konkluderer med at de ti beste lagene i VM i Polen baserer seg på følgende generelle ideer:
  • Bruk av flere spillere med balansert forhold mellom fysikk og tekniske evner
  • Klar tendens til å ha kantspillere med høy teknisk kapasitet i mottak-forsvar-angrep
  • Klar tendens til å redusere antall feil i angrep, mottak og serve
  • Utvikler og utfører de spesielle angrepsteknikkene som dip, blokkretur, etc
  • Utvikler flakkeserven teknisk fra å være «feilfri» til «angrepsserve»
  • Mer balansert og mer dynamisk bruk av flakk og hopp i kampen
  • Psykologisk må spillerne være forberedt på lenger ballvekslinger og kamper. Spillerne må ha større mental motstandskraft enn før.
Du kan lese hele artikkelen i World of Volley her.

Legg igjen en kommentar