Publiserte artikler

Polen i Polen

Mateusz Mika t.h. ble kampens toppscorer. Foto: FIVB

Førti år etter at Polen tok sitt første VM-gull i volleyball, brøt de Brasils seiersrekke med tre verdensmesterskap på rad og vant sitt andre VM. Og det skjedde i det første verdensmesterskapet som var holdt i Polen.

I en fullsatt Spodek Arena i Katowice så det ut til å gå de vante verdensmesternes vei da Brasil tok første sett 25-18. Men støttet av storparten av de 11.500 tilskuerne i hallen kjempet Polen seg gradvis inn i kampen. De greide å sette Brasil under press i servemottak, spesielt ble Mario kjørt hardt. Det førte igjen til at Brasil ikke fikk brukt midten så mye som de er vant med, og Polens blokk tok også mye av det som kom.

Et bytte av polsk opplegger mot slutten av andre sett viste seg også vellykket. Rutinerte Zagumny kom inn for Drzyzga, og han fikk spesielt utnyttet den yngste på laget, 23 år gamle og 206 cm høye Mateusz Mika på beste måte. Brasil forsøkte å presse ham i mottak, noe de ikke lyktes med. I det hele var ikke Brasils serve av vanlig standard, og dermed heller ikke overgangsspillet. Polen tok mer og mer tak i kampen, og noe overraskende kanskje, var det at de avgjorde de trange situasjonene.

Polen tok de tre neste settene 25-22, 25-23, 25-22 og skapte dermed ekstase hos tilskuerne i hallen, de mangfoldige tusen som fulgte kampen på storskjermen utenfor, samt alle de som overvar den på TV.

Så får vi se om det polske laget gjør som verdensmesterne for førti år siden, vinner det påfølgende OL. Men vi tviler på at dagens trener, franske Stephan Antiga, får en biografi i likhet med den forrige verdensmestertreneren, Hubert Wagner. Men den som lever får se.

Og tirsdag starter kvinnenes VM i Italia. Men der har volleynytt ingen utsendt representant, så om noen ønsker å formidle inntrykk derfra, er det bare å sende til admin(a)volleynytt.net.

Tyskland tok ellers bronsemedaljene i VM. I bronsefinalen ble Frankrike slått 3-0 (25-21, 26-24, 25-23).

Kommentarer (1)