Publiserte artikler

Brasil-Polen i finalen

Ikke lett for Brasil å stoppe Earvin Ngapeth. Foto: FIVB

Det ble som vi tippet tidligere i dag: hjemmelaget Polen med 10.000 elleville fans på tribunen skal møte verdensmesterne de tre siste gangene, Brasil, i finalen i morgen.

Men ingen av lagene hadde lett vei til finalen. Brasil var først ut og tok relativt lett det første settet mot Frankrike. I løpet av det andre settet byttet trener Tillie diagonalen Rouzier med Sidibe. Dette, sammen med mer og mer bruk av Ngapeths angrepsstyrke, hevet Frankrikes spill. Kombinert med uvant mange servefeil og mottaksproblemer hos Brasil førte dette Frankrike absolutt inn i kampen. De to lagene byttet på å ta hvert sitt jevne sett, og det måtte et avgjørende til. Her var det jevnt til sidebytte, men etter det sedvanlige dobbeltbyttet gjorde Brasil et rykk, og fikk et kraftig forsprang. Frankrike reduserte og tvang Brasil til time out, men det ordnet seg til slutt. Vi sitter imidlertid med et inntrykk av at Frankrike brukte Ngapeth for lite i dette settet. Settsifrene i Brasils favør ble 25-18, 23-25, 25-23, 22-25, 15-12.

Polen var større favoritt mot Tyskland enn Brasil var mot Frankrike. Tysklands trener Heynen hadde valgt å bruke Fromm som kantmakker til Kaliberda. Det han da tapte i mottakskvalitet, vant han i angrepskraft, selv om Fromm ofte ble tatt brutalt ned i blokk. I løpet av kampen var Fromm ofte byttet med Westfahl, som er en bedre mottaker. Polens franske trener Antiga startet med Drzyzga som opplegger, Wlazly diagonal, Winiarski og Mika på kantene, Klos og Nowakoswki i midten og Zatorski som libero. Ikke mange bytter under veis, men Kubiak kom ofte inn for Winiarski i mottak, og han startet det siste settet.

Polen startet klart best og så ut til å hale det første settet greit inn. Men tyskerne kjempet godt og halte innpå. De skaffet seg faktisk settball, men tre feil ga Polen settet. Det andre settet hadde en liknende utvikling, bare jevnere på slutten, og igjen ga en feil Polen settet. Men de som trodde tyskerne da ville resignere, tok feil. De fortsatte å krige, og normalt nervøse polakkerble enda mer shaky da Tyskland vant tredje sett. Uheldigvis fikk tyskernes Grozer en strekk i kvadriceps i slutten av settet og ble sittende ute resten av kampen. Selv om ersttatter Schöps er en brukbar internasjonal spiller, har han ikke samme pondus og kraft som Grozer. Polen fikk de nødvendige poengene de trengte og er klare for finale kl. 20:15 i morgen. Settsifrene ble 26-24, 28-26, 23-25, 25-21.

Det har vært spilt kamp om femteplass i dag. Vi vet i skrivende stund ikke om femteplass gir noen fordeler senere, mulig at det sikrer plass i neste VM. I hvert fall slo Russland Iran 3-0 (25-19, 25-21, 25-18) i denne kampen.

Mer VM-stoff finner du her.

Legg igjen en kommentar