Publiserte artikler

Felt av skadene?

Polsk seiersjubel. Foto: FIVB

Mens Frankrike hadde få problemer med å slå Tyskland 3-0 i sin tredjerundekamp i Katowice, fikk de 12.000 tilskuerne i Lodz og alle foran skjermene i Polen, se en thriller av en kamp mellom Polen og Brasil, en kamp som ga en utgang alle polakker håpet, nemlig seier.

Og måten kampen ble avsluttet på var svært spesiell. FIVB har som kjent tatt i bruk det såkalte Challenge-systemet i mesterskapet. Det betyr at det er kameraer over alle linjer og på nettet, samt bak banen. Dersom en trener er uenig i en dommeravgjørelse, kan han utfordre denne. Andredommer går da til den som administrerer videoopptakene, sjekker situasjonen, og tar en endelig avgjørelse. Situasjonen vises også på storskjerm i hallen, og førstedommer har også en liten skjerm på dommerstolen der han kan se hva som er vurdert. Hver trener kan utfordre to ganger pr. sett, men har han fått medhold, beholder han fortsatt retten til to ganger. Det er på mange måter en interessant sak, men det skaper litt merkelige volleyballsituasjoner når begge lagene og alle tilskuere kikker opp mens de venter på videoframstillingen.

Det som var spesielt i kampen Polen-Brasil var at det var matchballen som ble utfordret. Polen hadde servet på stillingen 16-15. Da hadde lagene allerede hatt hver sin matchball. Et dårlig angrep fra Polen ga motangrep fra den polske midtspilleren Klos, som slo ballen ut. Men avgjørelsen ble utfordret, og det ble sett at ballen berørte Brasils midtspiller Sidao på veien ut, og dermed poeng, sett og match til Polen.

Før kampen hadde det vært en del snakk om skadene i de to lagene. Hos Polen sliter kapteinen Winiarski med ryggen, hos Brasil oppsto det skader på tre spillere i den siste andrerundekampen. Wallace trakket over, Sidao måtte ut med kneproblemer og Murilo fikk strekk i et leddbånd ved kneet. Da kampen startet var både Winiarski og Sidao på banen. Murilo var på tribunen, mens Wallace ble brukt i dobbeltbytter. Winiarski greide å gjennomføre knappe to sett, men totalt sett var det nok Brasil som tapte mest på skadene. Selv om Muriloerstatter Felipe Fonteles ble Brasils toppscorer, har han ikke Murilos servemottakskvaliteter. Og med Vissotto i stedet for Wallace mister Brasil tempo og eksplosivitet i angrepet.

Uansett ble det en oppløftende kveld for polsk volleyball, mens Brasil har fått kniven på strupen før den avgjørende kampen i dag mot Russland. Dermed har Polen dette resultatet å spille på når de møter Russland i morgen. Settsifrene for Polen i går ble 25-22, 22-25, 14-25, 25-18, 17-15.

I den andre puljen gikk som nevnt seieren relativt enkelt til Frankrike med 3-0 (25-15, 26-24, 25-22). Flere av de tyske spillerne nådde ikke opp til det nivået vi har sett tidligere i VM, spesielt gjaldt det Kaliberda og til dels Grozer. Mens Frankrike spilte solid med særlig Ngapeth i godt slag. I denne puljen spiller Tyskland i dag mot Iran.

Nyheter fra gårsdagens kamper finner du ellers her.

Legg igjen en kommentar