Publiserte artikler

Hvorfor hopperkne

Håvard Visnes. Foto: BT

Som mange vet kan hopperkne, eller jumper’s knee, være svært hemmende for volleyballspillere. Spenstige og talenftfulle gutter er de som er mest utsatt for å få denne lidelsen, viser en doktorgradsstudie foretatt av tildigere landslagsspiller i volleyball, dr. Håvard Visnes. Fredag 12. september skal han disputere for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Risk factors for jumper’s knee».

I perioden 2006-2011 fulgte Visnes utøvere ved Toppvolleyballgymnaset på Sand i Ryfylke, og i avhandlingen har han sett på årsakene til at noen utvikler hopperkne, mens andre forblir friske. Hovedfunnene i doktorgraden er at gutter har tre til fire ganger høyere risiko for å utvikle hopperkne sammenliknet med jenter. I tillegg har en utøver med naturlig god spenst også høyere risiko for skade.

Du kan lese mer om arbeidet med avhandlingen og funnene i en artikkel hos Senter for Idrettsskadeforskning, se her. Les også artikkel vi har brakt tidligere fra BT her.

Kommentarer (1)