Publiserte artikler

Tungt for Norge

Det var ikke alltid opplegger Kåre Helvik Morken kunne lure blokken som her. Foto: CEV

Lars Fredrik Tvinde måtte ofte slite med tremannsblokk. Foto: CEV

Det norske herrelandslaget viste til tider glimrende volleyballspill da det i dag møtte lederlaget i puljen, Tsjekkia. De mer meritterte motstanderne ble presset i lange perioder i første sett, mot slutten ledet Norge 19-16. Men da viste laget dessverre noe som har skjedd før i denne runden, det greier ikke å avgjøre de jevne settene. Når settene skal sikres, ser skylappene ut til å falle på plass, spillerne blir enten altfor forsiktige, eller slår blindt i situasjoner der en smartere blokk-ut-løsning hadde vært på sin plass. Så i stedet for virkelig ryste tsjekkerne, kunne de med mest rutine i slike situasjoner hente hjem settet med 26-24.

Det forsmedelige settapet satte sitt tydelige spor i de norske spillerne, for i det andre settet var laget ikke til å kjenne igjen. Tass i mange spillerbytter kom laget aldri i gang i settet. Dårlige servemottak ga dårlige situasjoner for angriperne, som heller ikke forvaltet det de fikk på beste måte. Og blokken hadde heller ikke mye å stille opp mot tsjekkernes kantspiller Baránek og midten Kral, som til tider herjet stygt. Settet endte med vonde 25-12 til Tsjekkia.

Det norske tungsinnet var imidlertid ristet av da det tredje settet begynte. Servemottaket begynte falle på plass igjen, opplegger Kåre Helvik Morken kunne igjen sette Andreas Takvam i arbeid, og dermed fikk kantene og ikke minst diagonal og norsk toppscorer Jonas Kvalen bedre forhold. Norge førte settet fra start, i flere tilfeller med fire poeng, siste gang på 19-15. Men da var det igjen bråstopp. På 20-20 hadde tsjekkerne tatt inn forspranget i en jafs, og plutselig sto det 25-22 til Tsjekkia og 3-0.

Selv om Norge viser flere gode kvaliteter, er det klart at laget ennå har en vei å gå før kamper som i dag vinnes. På sitt beste er laget mer enn godt nok, men dypdykkene da spillet ikke fungerer må reduseres slik at forskjellen mellom toppnivå og bunnivå blir mindre. Det gjenstår nå en kamp i Spania. I morgen er Ukraina motstander, et lag som slo Tsjekkia i går, men som etter tap for Spania i dag ikke kan bli noe annet enn nr. 3 i puljen, mens Norge blir nr. 4. Slik sett er det ikke mye annet enn ære å spille for, men for det norske laget vil det gjøre godt for det framtidige arbeidet å komme hjem med en seier fra også denne kvalifiseringsrunden.

Den siste kampen i morgen går mellom Spania og Tsjekkia og vil være avgjørende for hvem som tar direkteplassen til EM og hvem som må gå veien om tredje runde. Før kampen leder Tsjekkia med 1 poeng.

Tall og omtale fra Norge-Tsjekkia finner du her

Legg igjen en kommentar