Publiserte artikler

Kristiansson i Japan

Anders Kristiansson. Foto: Raymond Wardenær

Vi har tidligere meldt om at svenske Anders Kristiansson er blitt den første utenlandske klubbtreneren i Japan. Siden august har han nå vært hovedtreneren i Toyoda Gosei Trefuerza, et lag i den øverste japanske serien V-premier league. Og der legger laget ned en ikke ubetydelig treningsmengde. Trettifem timer trening pr. uke er ikke uvanlig, men dette vil nå bli redusert etter som de nærmer seg sesongstart. Med klubbens satsing både i treningstimer og på Kristiansson som trener, oppnår de kanskje ambisjonene om å få den beste plassering noen sinne. Siden klubben, som er Toyota-konsernets fabrikklag, ble stiftet, er en fjerdeplass det beste laget har oppnådd.

Jobben i Japan kom litt tilfeldig for 64-årige Kristiansson. Etter at han avsluttet sin siste jobb i Olympiakos Pireus for tre år siden, hadde han egentlig ikke tenkt å ta noen flere treneroppdrag, bare litt hjelp til sandvolleyballandslagene i blant. Men sist vinter ble han bedt av sin tidligere klubb i Belgia, Noliko Maaseik, om å hjelpe til med å ta laget til Champions League. I den forbindelse ble han spurt av en japansk agent om han kunne tenke seg å trene Toyoda. I april kom to representanter fra Toyda til Stockholm, og dagen etter et titimersmøte kom en mail fra agenten der det sto: «You are the chosen one». Toyoda ønsket å skrive en lengre kontrakt med Kristiansson, men han valgte å skrive på for bare ett år og om han og de er fornøyde, blir han lenger.

Med dette er ringen sluttet for den tidligere svenske landslagsspilleren. Det var nemlig etter at han som spiller hadde vært med landslaget i Japan at han begynte som trener i 1976. Og for de som ikke vet det, var det han som sto bak det svenske volleyballunderet på 80- og 90-tallet da Sverige tok sølv i EM på hjemmebane i 1989 og deltok i OL og VM. Som klubbtrener har han tatt 15 titler i Belgia med Noliko Maaseik og ført dem til to sluttspill i Champions League, og han har vunnet den greske serien. Noen fikk kanskje med seg foredraget han holdt i forbindelse med NM-finalene sist vinter. For tiden holder Raymond Wardenær på å produsere en bildebok om ham, les her.

Kommentarer (1)