Publiserte artikler

Polen vant Wagner-turneringen

To som spilte i Haukelandshallen sist høst: Spiridonov t.v. og Verbov. Foto: Frode Andersen

Polen måtte tåle tap 1-3 (19-25, 20-25, 25-22, 18-25) mot Russland i den aller siste kampen i turneringen Hubert Wagner Memorial i går, likevel gikk laget til topps på ett sett bedre kvotient enn nettopp Russland. Dette etter at Nederland hadde sjokkert de fleste ved å slå Russland 3-0 lørdag. Etter lørdagsseieren hadde Nederland mulighet til å vinne hele turneringen om de hadde slått Tyskland 3-0 i gårsdagens første kamp. I stedet måtte nederlenderne tåle at Tyskland vant 3-1 (25-21, 25-14, 19-25, 25-16). Dermed ble det tredjeplass på Nederland etter settberegning foran Tyskland.

De to kampene i går ble i likhet med flere av de andre kampene preget av mange feil, spesielt på serve. Tyskland hadde hevet seg fra de to første kampene, og servet atskillig bedre enn Nederland, samtidig som nederlenderne begynte å slite i mottak. Tysklands kanter, Kaliberda og Schwarts, hadde en god dag og fikk også med seg Grozer. Greier de å stabilisere spillet sitt, kan de bli en utfordrer i EM.

Polen hadde spart megastjernen Kurek i går. Selv om han vanligvis blir gjemt vekk i mottak, viste ikke erstatter Winiarski at formen er inne etter skadeavbrekk. Han slet både i mottak og angrep, mens makker Kubiak hadde en god dag. Ungdommen Bociek, som erstatter han mange trodde skulle være førstediagonal, Bartman, fikk det tungt mot russiske blokker og forsvant tidlig ut til fordel for Jarosz. Han var til gjengjeld svært solid i angrep og holdt Polen på mange måter inne i kampen. Men i likhet med resten av laget slet han veldig med å får serven over nettet og inn på Russlands banehalvdel.

Russland var tilbake til vanlig standard etter smellen mot Nederland. Førsteoppstillingen med opplegger Grankin, diagonalen Pavlov, kantene Sivozhelez og Spiridonov, midstpillerne Ashchev og Muserskiy, samt libero Verbov, hadde full kontroll det meste av kampen, og trener Voronkov kunne etter hvert tillate seg flere bytter, blant annet forsøke Mikhaylov som kant igjen, noe mange husker at han var da OL-finalen i fjor ble avgjort. Ellers fornektet ikke enfant terrible Spiridonov seg. I settet som ble tapt for Russland pådro han seg direkte rødt kort etter å ha hetset en motspiller som ikke greide å blokke ham ned.

Som vanlig i Polen var det et strålende arrangement. Alle de 5.300 setene i Orlen Arena i Płock var besatt og dannet en rød-hvit vegg, som i tillegg gjorde seg hørt og skapte et voldsomt trykk. For de 15 deltakerne fra Hordaland Volleyballregion som fikk se en del av kampene i tillegg til de lange møtene som ble holdt, var det en fantastisk opplevelse å være med på et slikt arrangement. SportTeamConnect ved Darek Marszalek hadde også vært behjelpelig med å legge forholdet til rette for delegasjonen, slik at de ble behandlet som VIP-personer med alle de fordeler det innebar.

Premieutdelingen etterpå ble holdt i samme stil, med OL-vinnere fra 1976 som premieutdelere. I det hele blir det gjort veldig stor stas på de 12 som sikret Polen gullet i Montreal. Disse fikk de individuelle utmerkelsene etter turneringen:
MVP: Nikolay Pavlov (RUS)
Beste angriper: Nikolay Pavlov (RUS)
Beste blokker: Marcin Mozdzonek (POL)
Beste server: Dmitriy Muserskiy (RUS)
Beste mottaker: Michal Kubiak (POL)
Beste libero: Pawel Zatorski (POL)
Beste opplegger: Sergey Grankin (RUS)

Kommentarer (2)