Publiserte artikler

Bare nesten for mennene

Bjarne Nikolai Huus brukte blokken til å skaffe seg mange poeng. Foto: CEV

Det ble to tap da Norges to landslag innledet kvalifiseringen til europamesterskapet neste år. Kvinnene hadde små muligheter mot Ukraina i Ukraina. Bare en periode i tredje sett da de gikk opp til ledelse 14-6 viste de evne til å kjempe mot de mer høyvokste motstanderne, helt til to ukrainske servere snudde kampen helt. Ellers var spillet preget av mange feil både i serve og angrep, samt tekniske feil. Minus 4 poeng totalt for laget holder ikke på dette nivået, heller ikke en angrepseffekt på 0,03 %. Og et enslig blokkpoeng viser at det var vanskelig å stoppe et hardtslående Ukraina. Sluttresultatet ble 3-0 (25-16, 25-10, 25-19) til Ukraina. Norske toppscorere ble de to kantene Ragni Steen Knudsen og Synne Grøttum Kolsvik med 7 poeng. Statistikken fra kampen kan du se her. Nå blir det å se framover mot noe enklere Hellas på hjemmebane i Kongstenhallen i Fredrikstad lørdag kl. 15:00.

Også de norske mennene måtte tåle tap i sin første kamp, men bortekampen i Hviterussland ble en mye jevnere affære enn kvinnenes. Norge startet kampen med et to-oppleggersystem. Dette fungerte dårlig og Hviterussland vant lett 17-25. Fra andre sett byttet trener Aleksandersen inn Henrik Aase Hole som opplegger og brukte Jonas Kvalen som diagonal. Denne endringen ga resultat og Norge begynte å kjempe jevnt med motstanderne. Norge førte andre sett helt til 21-19. Da låste imidlertid spillet seg helt og Hviterussland gikk opp til 21-24. Norge ga seg imidlertid ikke og utlignet. Men etter litt fram og tilbake tok Hviterussland settet 26-28. Dette knakk ikke Norge. Laget dominerte hele det tredje settet til seier 25-18.

Fjerde sett ble jevnspilt. Hviterussland lenge foran med et par poeng til Norge overtok ledelsen på 20-19. Deretter var Norge et eller to poeng foran og hadde også to settballer. Men disse greide ikke laget å forvalte, dessverre. Hviterussland satte et par server som Norge ikke fikk omsatt i gode nok angrep, og settet endte bittert nok 26-28. Til tross for tapet ble det en ganske oppløftende kamp for Norge, selv om en angrepsuttelling på 42 % er i minste laget, målt mot Hviterusslands 51 %. Norge satte godt servepress på motstanderne og fikk 6 ess, men med tanke på at fire av seks servet flakkeserve, er 17 feilserver i meste laget. Toppscorer på det norske laget ble Jonas Kvalen med 20 poeng. Statistikken ser du her. Lørdag kl. 18:00 møter Norge Georgia, en motstander Norge ikke bør ha store problemer med.

Kommentarer (6)

 

 1. Kåre Helvik Morken says:

  Det er godt å se at Norge ikke har tapt nevneverdig terreng til Hviterussland siden sist de møttes.

  Små endringer som i mitt hode hadde ført til en grei seier:

  1. Dropp toleggersystem. Funker ikke. Angrepsspillerne må kontinuerlig forholde seg til to leggerstiler. Lett å ødelegge angrepsrytme.

  2. Dersom taktikken er å angripe mye på kant og dia, som det kunne virke som i går, er det litt dumt å sette en spiller av Bjellands kaliber i midt. Han har kvaliteter som ikke kom til syne fordi han ikke var mye involvert.

  3. Bruk midten mer. Fasteland har gjort det svært godt i Belgia og skal spille for et av de beste lagene i Europa neste år. Bruk han.

  4. Når midtangrepet er etablert kan pipe introduseres. Mathias er som oftest ustoppelig i 6. Bjarne likeså. Bjelland likeså.

  4. Og den enkleste veien til seier: Servetrykk! Nøkkelen til en god serve ligger i det psykiske. Hele gjengen har gode server, men flere virker å bli passive når det blir gjort feil. Spillerne må få lov til å trykke. Med selvtillit på serve går feilprosenten ned, og selvtillit kan komme fra en trener som har urokkelig tro på at hans spillere har gode server og gir de rom til å prøve.

  Thumb up 0

 2. Tore Aleksandersen says:

  Må først si at det er hyggelig at Kåre Morken er engasjert i landslagets ve og vel, og at jeg normalt aldri svarer på folk sine meninger i diverse forum.
  Men jeg er overrasket over Kåre Morken sin mangel på både forståelse og innsikt på en del punkter, samtidig som det gir meg muligheten til å informere litt om hva vi gjør og tenker.
  Skal prøve å gi litt fornuftig tilbakemelding punkt for punkt.
  For det første så tror jeg vi er langt nærmere Hviterussland nå enn på tilsvarende tid i fjor, selv om vi langt ifra spillte noen spesielt god kamp i går.
  Vi har et kortsiktig mål med å prøve å nå EM 2019, men samtidig en langsiktig plan i det vi gjør så en del avgjørelser kan bære preg av dette.

  1. Selvsagt så er det vanskeligere for angriperne å forholde seg til to -og til og med tre oppleggere som vi har med i denne kvalifiseringen.
  For det første så har vi nesten daglig oppleggertrening hvor vi prøver å standardisere leggingen til å bli så lik som mulig for alle de tre oppleggerne, både teknisk og definisjonen på f.eks ballbane og tempo.
  For det andre, 6-2 systemet har en stor fordel med at en alltid har 3 angrepspunkt ved nettet, og kamper blir hovedsaklig vunnet ved nettet ikke fra 3-meter linjen.
  Jonas og Jakob har spillt meget bra på trening, og ikke minst i kampene mot Danmark hvor de de aller fleste settene hadde en angrepsprosent på 50-60% og begge var våre beste angripere.
  Så systemet har til tider fungert glimrende, og kan være en stor fordel når en har to spiller som Jonas og Jakob.
  I tilleg så kan vi enkelt omstille til et 5-1 system ved å bytte inn Henrik som opplegger og benytte Jonas/Jakob som ren diagonalspiller.
  Kåre Morken sitt utspill om at det ikke fungerer er tullete! Det fungerte ikke særlig bra i går, men både på kort og lang sikt kan dette bli et meget godt våpen for oss.

  2. Kristian skulle egentlig spille kant i denne kvalifiseringe, men Petter Østvik tråkket over i første kampen i Danmark og blir ute på ubestemt tid. Derfor må Kristian spille midt, noe han har gjort mye også tidligere.

  3. Planen var å benytte både Rune og Kristian mye mere enn hva som ble gjort. Vi hadde en meget klar strategi utifra scouting på hvordan benytte både «Split» og «Overload» situasjoner i angrep.
  Men som kanskje Kåre Morken selv også har opplevd så kan teori kontra praksis av og til være vanskelig å omsette.

  4. Basic knowledge! Og dette er noe vi virkelig vil og ønsker å ha med i spillet vårt, spesielt i transition situasjoner. Vi ønsker å benytte både Pipe og Pipe+ for å true så mange blokksoner som mulig.
  Vi jobber med saken og håper en dag å være fantastisk bra på dette.

  5. På høyt nivå så må spillerne beherske flere typer serve. Både ulike serve typer og evne å serve i flere retninger. Hvis ikke en evner dette så blir en lett å lese/scoute, samtidig som enkelte situasjoner krever en forskjellig tilnærming.
  Det er liten nytte å kun benytte hoppserve med maks kraft og høy risiko for servefeil, en vinner sjelden kamper med en feilprosent på 50%. Og en rolig hoppserve er en meget enkel serve å ta imot.
  Mottakerne til Hviterussland var nøye scoutet og Jump-float serven ville ha vært meget effektiv hvis servekvaliteten var bedre.
  Det var både for soft serving, for mange servefeil og for mye serving rett på mottaker i går, men den eneste muligheten for å bli bedre er å måtte omsette taktikk i kampsituasjoner.
  Servetype og retning, mye mot #1, var basert på scouting av motstander sine angrepsutveier ved mottak fra denne sonen.
  Taktisk serving er a&o hvis en skal kunne utvikle eget spill, både teknisk og taktisk, ved å manipulere motstander til å spille slik vi ønsker.
  Og hvis Kåre Morken er redd for at spillerne ikke får lov til å trykke til på serve, og at ikke treneren har meget stor tiltro til spillerne sine ferdigheter og gir de stor handlefrhet så bør han ta en telefon til sine tidligere lagkammerater.
  Kan også opplyse om at vi har jobbet med speed gun på samlingene for å måle farten på servene, med det formål å heve servetrykket.
  Men krav til presisjon og trykk er mye større enn i norsk Mizunoliga, og det kan nok hende at disse kravene hemmet noen av spillerne.
  For som tidligere nevnt så kan enkelte ting være litt vanskeligere å omsette i praksis enn i teori, men jeg er ganske sikker på at vi vil utvikle et meget godt lag med en god variasjon av aggresiv hoppserve og Jump-float serve.

  Eller så er alle hjertelig velkommen å følge våre treninger for å se på hva vi driver med!

  Thumb up 0

 3. Kåre Helvik Morken says:

  Takk for grundig gjennomgang! Forståelse og innsikt har alltid vært et svakt punkt hos meg 🙂

  Er det noe norsk innendørsvolleyball trenger så er det engasjement, og svaret ditt viser engasjement i massevis. Bra!

  Lykke til i resten av kvaliken! Med de spillerne du besitter blir Georgia piece of cake, Hviterussland får juling hjemme, og Spania skal få kamp til døren. Jeg har troen!

  Thumb up 0

 4. trondho says:

  En annen faktor som vel ville vippet kampen i norsk favør: Andreas Takvam. Har ikke sett noen begrunnelse for hvorfor vår største stjerne ikke er med?

  Thumb up 0

 5. Tore Aleksandersen says:

  Anders Takvam er desverre skadet, det samme med Petter Østvik og Øystein Bergum.

  Thumb up 0

 6. trondho says:

  Det er jo særdeles synd. Langtids – eller kan gutta dukke opp senere i kvaliken?

  Thumb up 0

Legg igjen en kommentar