Publiserte artikler

Videodømming i VM

I VM i Polen ble flere overtramp funnet ved videosjekk.

Fra og med starten av andre runde i dag og ut resten av kvinnenes VM i Italia, vil trenerne på lagene som spiller få anledning til å overprøve noen av dommeravgjørelsene. Tolv kameraer vil bli brukt for å gjøre det mulig å sikre best mulig avgjørelser i spesielle situasjoner. Hver av de to lagenes trener kan utfordre dommeravgjørelsen to ganger pr. sett, men bare for en situasjon pr. ballveksling. Treneren må be førstedommer om videosjekk i løpet av de fem første sekundene etter at ballvekslingen er ferdig. Har treneren rett, kan han fortsatt spørre to ganger i det samme settet, men tar han feil, minker antall forespørsler.

De situasjonene som kan overprøves er følgende:
1. Ball inn eller ut
2. Spiller berører antennen eller toppen av nettet
3. Serveren trakker på baklinjen ved serve
4. Ballen berører antenne eller passerer over antennen

Les mer her.

I mennenes VM i Polen ble videodømming brukt i hele mesterskapet, men der ble enda flere moment vurdert. Det gjaldt både tramp på tremeterlinjen når bakspiller angrep, overtramp på midtlinjen, og kanskje det viktigste: om ballen berørte blokken på vei ut, eller berørte spiller ved blokkretur.

Erfaringen fra Polen viste vel at selv om en del viktige dommeravgjørelser kan bli omgjort med dette systemet, skapte det også en del pauser i spillet som er uønsket. Videodømming er nok kommet for å bli i de viktigste konkurransene, men det bør ses på muligheter til å effektivisere det.

Legg igjen en kommentar